Bardzo lubię gotować, sporo też eksperytmentuję w kuchni. Kiedyś w ręce wpadł mi ciekawy przepis na sos do mięs- szczególnie polecam go do wołowiny.
Składniki:
- 6 łyżek suszonej lub świeżej mięty, jeśli taką dysponujemy.
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 jabłka
- sól, pieprz
Jabłka należy umyć, obrać i włożyć do garnuszka. Zalewamy je pół szklanki wrzątku, następnie podgrzewamy, aż do rozgotowania. Na koniec przecieramy. Miętę kroimy na drobniutko, jeśli mamy świeżą. Mieszamy jabłka, sok z cytryny, miętę. Dodajemy pieprz i sól. Gotowe! Dla uzyskania lepszego smaku, można sos wstawić do lodówki. Smacznego:)
Bardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńOsobiście nigdy nie gustowałam w miecie, póki nie spróbowałam mięty po arabsku, czyli świezej zalewanej wrzątkiem, na bardzo słodko. Niebo w gębie!
Nie znam mięty na słodko, poszukam w sieci. Dzięki za myśl:)
UsuńŚwietny pomysł, muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńtakiego sosu jeszcze nie jadłam a uwielbia mięte :)
OdpowiedzUsuń