środa, 6 lutego 2013

Miętowy sos

Bardzo lubię gotować, sporo też eksperytmentuję w kuchni. Kiedyś w ręce wpadł mi ciekawy przepis na sos do mięs- szczególnie polecam go do wołowiny.

Składniki:

- 6 łyżek suszonej lub świeżej mięty, jeśli taką dysponujemy.
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 jabłka
- sól, pieprz

Jabłka należy umyć, obrać i włożyć do garnuszka. Zalewamy je pół szklanki wrzątku, następnie podgrzewamy, aż do rozgotowania. Na koniec przecieramy. Miętę kroimy na drobniutko, jeśli mamy świeżą. Mieszamy jabłka, sok z cytryny, miętę. Dodajemy pieprz i sól. Gotowe! Dla uzyskania lepszego smaku, można sos wstawić do lodówki. Smacznego:)



4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis!

    Osobiście nigdy nie gustowałam w miecie, póki nie spróbowałam mięty po arabsku, czyli świezej zalewanej wrzątkiem, na bardzo słodko. Niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam mięty na słodko, poszukam w sieci. Dzięki za myśl:)

      Usuń
  2. Świetny pomysł, muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takiego sosu jeszcze nie jadłam a uwielbia mięte :)

    OdpowiedzUsuń