niedziela, 16 grudnia 2012

Tajemniczy glutation

Glutation to substancja niezbędna dla naszego organizmu. Cóż to takiego? Jest on małą proteiną (białkiem), powstaje w środowisku ciepłym. Brzmi tajemniczo? Mało kto o nim słyszał tak naprawdę, a pełni on trzy bardzo ważne funkcje w naszym ciele- jest przeciwutleniaczem, pobudza odporność, detoksykuje, czyli oczyszcza z toksyn. Ponadto nasz organizm sam potrafi go wytwarzać. Bez niego komórki ulegałyby utlenianiu, a więc także niszczeniu, nasz system immunologiczny byłby słaby i nieodporny na zakażenia bakteryjne bądź wirusowe. Nie mielibyśmy obrony przed nowotworami. Co więcej- nasza wątroba byłaby uszkadzana w wyniku gromadzenia dużych ilości toksyn.
 Każda nasza komórka wytwarza glutation. Zapotrzebowanie na niego wzrasta podczas choroby, zmęczenia stresu, a nawet wysiłku fizycznego.
Przyczyny niedoboru glutationu:
1. skażenie środowiska
2. leki
3. stres, choroby
4. urazy, nawet skaleczenia
5. zła dieta, proces starzenia się organizmu.
W efekcie niedoborów glutationu pojawiają się tzw. wolne rodniki, stres oksydacyjny i dalej nagromadzenie toksyn. Wolne rodniki przyczyniają się do rozwoju wielu chorób takich jak choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca. Aby się przed nimi bronić z pomocą przychodzą nam tzw. przeciwutleniacze. Najpopularniejsze z nich to witaminy C i E czy selen. Najważniejszym antyoksydantem jest nasz dzisiejszy bohater- glutation. Organizm, w którym jest jego wysoki  poziom łatwo zwalcza komórki nowotworowe dzięki silnemu systemowi odpornościowemu w wyniku m.in. zwiększonej liczby białych krwinek. Od glutationu właśnie zależy produkcja białych ciałek krwi - leukocytów. Zdrowy orgaznim wytwarza wystarczającą ilość glutationu. Niemniej jednak żyjemy w skażonym środowisku co niestety zmniejsza jego zapasy. Badania pokazały, że zbyt niskie stężenie tej substancji prowadzi do uszkodzenia komórek, a nawet całych organów np wątroby. Ciekawostką jest np fakt, że lekarze stosują leki pobudzające produkcję glutationu u pacjentów po przedawkowaniu narkotyków w celu odtrucia ich organizmu. Czy zatem my sami możemy zwiększyć jego produkcję? Oczywiście! Należy po pierwsze wdrożyć do codziennej diety produkty mleczne, a zwłaszcza biały ser, maślankę, jogurty naturalne, kefiry, serwatkę.
Produkty pochodzenia naturalnego zwiększające stężenie glutationu:
1. L-cysteina- należy jednak uważać ponieważ substancja ta wywiera również toksyczne działanie co potwierdzają badania.
2. Metionina
3. Melatonina-mozna stosować tylko pod nadzorem lekarza
4. Glutamina- może wywołać objawy uboczne w postaci podrażnienia układu pokarmowego. Zaleca się ostrożność przy stosowaniu u ludzi starszych, pacjentów z chorobami wątroby oraz nerek. Stosowanie tylko pod nadzorem lekarza.
5. Kwas liponowy
6. Sylimaryn (ostropest plamisty)- może mieć skutki uboczne- wzdęcia, biegunka, skurcze mięśni. Zażywać pod kontrolą lekarza.
7. Białko serwatkowe
8. Proteiny serwatkowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz