niedziela, 3 marca 2013

Jak odkwasić organizm..

Wiele osób, w tym wybitnych znawców z zakresu medycyny naturalnej uważa, że za wiele chorób i dolegliwości odpowiada brak równowagi kwasowo-zasadowej w naszym ciele. Przyczyny tego stanu rzeczy są różne, między innymi zła dieta, stres, niehigieniczny tryb życia.

Sygnały zakwaszenia organizmu:
- zmęczenie
- zgaga, problemy trawienne spowodowane nadkwaśnością.
- bóle głowy, stawów
- problemy skórne
- drażliwość, zły nastrój, skłonnośc do stanów depresyjnych
-podatność na infekcje, zakażenia.

Jak zatem możemy skutecznie przywrócić równowagę kwasowo- zasadową w naszym organizmie? Najprościej mówiąc, należy unikać produktów spożywczych, które go zakwaszają, a zwiększyć podaż produktów zasadowych.

Reguła nr 1. 

Jedz warzywa, zawierające głownie potas oraz magnez. Te dwa pierwiastki są silnie zasadotwórcze. Tego typu warzywa powinny grać pierwsze skrzypce w naszym jadłospisie.Postaraj się, aby warzywa stanowiły wręcz 70 % spożywanych produktów w ciągu dnia. Unikajmy jednak warzyw strączkowych. Przykłady warzyw zasadotwórczych:








Jak widać, na podstawie ilustracji, przeważają tutaj krajowe, łatwo dostępne warzywa.

UWAGA- nie jedz warzyw, ani owoców po godzinie 18, inaczej będą tylko zalegać i gnić w jelitach.

Reguła nr 2

Dodawaj do serwowanych przez Ciebie potraw różnorakie dodatki, takie jak chociażby zioła, a więc np tymianek, majeranek, rozmaryn. Zneutralizują one kwasotwórcze działanie mięs, czy ryb. Jako panierki polecam używać np sezamu. Co więcej, warto spożywać różnego rodzaju kiełki, a do słodzenia używać miodu lub cukru trzcinowego, a nie zwykłego, białego cukru. 





Reguła nr 3

Regularnie jedz owoce z potasem oraz wit. C. Najlepsze owoce to: jabłka, cytrusy ( paradoks- te kwaśne, odkwaszają), kiwi, ananas, porzeczki, maliny, truskawki, wiśnie  agrest. Śmiało sięgaj tez po owoce suszone. Zalecana dzienna dawka- 3 porcje.




Reguła nr 4

Ogranicz produkty zakwaszające. W wielkim skrócie są to produkty:

                                                    TŁUSTE- SŁONE- SŁODKIE

1. Mięso- szczególnie wieprzowina. Trawiąc mięso powstają produkty przemiany materii, które najzwyczajniej w świecie zakwaszają organizm.


2. Wędliny, kiełbasy, boczek, pasztet- zasada oczywiście jak powyżej.

3. Nabiał- a więc głownie ser żółty, pleśniowe, topione, twarogowy oraz śmietana


4. Produkty, z białej, pszennej mąki- pieczywo, makarony, a także dopiszmy tutaj biały, przetworzony ryż, orzechy.




Reguła nr 5

Ogranicz, albo lepiej wyeliminuj szkodliwe używki: alkohol, tytoń, kawę. Jak dla mnie problemem jest jedynie kawa ponieważ z uwagi na niskie ciśnienie korzystam z jej pobudzającego działania. Alkoholu nie piję, papierosów nigdy nie paliłam. Z alkoholu np w bardzo krótkim czasie uwalnia się spora dawka kwasów.




CIEKAWOSTKA:  Pewne badania dowodzą, że przyczyną nowotworów jest zakwaszenie organizmu.

9 komentarzy:

  1. ciekawy post:) dużo z tych rzeczy nie wiedziałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny wpis i bardzo ci za niego dziękuje ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobry wpis. Wszystko uporządkowane. Podane w łatwy do zapamiętania sposób. Super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy wpis, nie wiedziałam że orzechy zakwaszają, zdecydowanie muszę zwiększyć ilość warzyw i owoców w diecie.
    Dziękuje za bardzo przydatny wpis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że sie przydał i zainteresował :)

      Usuń
  5. Bardzo fajny i interesujący artykuł. Chociaż orzechy są raczej neutralne. I w sumie mogłaś też wspomnieć o proszku zasadowym.

    OdpowiedzUsuń