piątek, 20 grudnia 2013

Co zamiast chleba

Ostatni mój post dotyczył książki " Dieta bez pszenicy". Ten model żywienia nie jest bardzo uciążliwy jako że jemy wszystko prócz... zbóż. Trzeba jednak pamiętać  o tak zwanych ukrytych źródłach pszenicy i innych zbóż. Oto przykłady produktów, których należy unikać:
- chleb i bułki
- błonnik roślinny
- hydrolizowane biało roślinne (przyprawy)
- kasza jęczmienna, manna, kuskus,orkisz
- kiełki pszenne
- maca
- makarony
- mąka razowa, otręby
- proszek do pieczenia
- żyto, pszenżyto
- zasmażka
- herbaty smakowe
- herbaty ziołowe ( zawierające pszenicę , jęczmień lub słody)
- kawy smakowe
- kawa zbożowa
- koktajle typu "krwawa Mary", emulgatory, dekstromaltoza, aromaty
- piwo
- niektóre whisky i wódki
- płatki śniadaniowe, muesli
- ser- gorgonzola, niebieski ser, roquefort
- modyfikowana skrobia spożywcza, stabilizatory, sztuczne barwniki, substancje smakowo- zapachowe
- batony energetyczne, białkowe
- bekon sojowy, kiełbasy, parówki, wędliny, paluszki krabowe, paszteciki
- mięsa z bułką tartą
- keczup, marynaty, musztardy, sosy do sałatek, sos sojowy, sosy pieczeniowe
- przyprawa curry, chipsy, chrupki kukurydziane, niektóre lody, guma do żucia, suszone owoce oprószone mąką, prażone orzechy, lukier, żelki
- niektóre kosmetyki do makijażu ust

Powyższych dań, produktów nie spożywamy w diecie bezpszennej. Na tej diecie można jednak  spokojnie piec swój własny "chleb" czy ciasta. Zamiast standardowej mąki używamy mączki kokosowej, migdałowej, orzechowej, mielonego siemienia lnianego. Siemię lniane nadaje się również do zagęszczania sosów oraz zup. Przepisy na chleb, bez pszenną pizzę i inne dania znajdziemy w książce " Kuchnia bez pszenicy"

6 komentarzy:

  1. dlaczego nie można "jeść" blonnika roślinnego? dotyczy to wszystkich warzyw i owocow, nie bardzo rozumiem ;/

    OdpowiedzUsuń
  2. tak samo nie rozumiem herbat smakowych np. malinowej? czy ogólnika płatkow śniadaniowych- a te kukurydziane czy ryzowe też nie mogą byc?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie chodzi o tzw błonnik sypki, w proszku pozyskiwany ze zbóż, a nie warzyw czy owoców. Warzywa i owoce są zalecane w książce w dużych ilościach. Książkę napisał Amerykanin, być może u nich herbaty smakowe są z dodatkiem zboża w znikomej ilości. W Polsce sądzę, że należ po prostu czytać składy. Czyste wafle ryżowe, bez dodatku innych zbóż mogą być, kukurydziane już nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok, dzieki wielkie za te informacje ;*
      wiekszosci z tych rzeczy i tak nie jadam- bo nie lubie ;) uspokoilas mnie co do niejasnosci.

      Usuń
  4. wodę destylowaną kupuje w hipermarketach np. Tesco ,dostępne też są na stacjach benzynowych :)

    OdpowiedzUsuń