czwartek, 7 lutego 2013

Rozgrzewającą zupa cebulowa- przepis

Zimą, zupa w moim domu to absolutnie podstawa. Uwielbiam pyszną, rozgrzewającą zupkę cebulową. Jest smaczna, a przy tym zdrowa (cebula jest znana np z właściwości grzybobójczych).

Składniki:

- wywar mięsny ( można użyć każdego rodzaju mięsa- ja preferuję tutaj wołowinę)
- 4 średniej wielkości cebule
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki białego lub czerwonego wina wytrawnego
- 5 ziemniaczków
- 4 łyżki masła
- oliwa z oliwek, ewentualnie olej z czarnuszki
- jeden, cały koncentrat pomidorowy
- tymianek, oregano,
- sól, pieprz, pieprz Cayenne


Przygotowujemy bulion mięsny. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażamy na maśle i oliwie. Dolewamy bulion, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę, przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotujemy ok 50 minut. Pod koniec gotowania dajemy oregano i wlewamy wino. Smacznego!



8 komentarzy:

  1. przepis już skopiowałam do mojej wirtualnej książki kucharskiej z ciekawymi potrawami czekającymi w kolejce do wypróbowania. Uwielbiam zupy i robię je na okrągło od jesieni do początków wiosny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super:)Masz rację- jesienią, czy zimą trzeba jak najwięcej ciepłych potraw jeść. Zupa nadaje się znakomicie.

      Usuń
  2. Szkoda, że nie przepadam za cebulą:( Ale i tak kiedyś zrobię, może przypadnie mi do gustu mmm:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja korzystałem zazwyczaj z innego przepisu muszę spróbować twój :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj sprawdzam przepisy i.. robię po swojemu :)

      Usuń
  4. Uwielbiam zupę cebulową! Chyba się w tym tygodniu za taką wezmę :))

    OdpowiedzUsuń