niedziela, 20 stycznia 2013

Wariacje na temat jajek- moja wersja pasztetu jajecznego wg Dukana

Nie macie pomysłu na przystawkę lub jesteście na diecie niskowęglowodanowej? Mam dziś dla Was propozycję, jeśli lubicie potrawy z jaj. Jest to pasztet wg przepisu z diety Dukana. Ja osobiście nie stosuję tej diety, ale pożyczyłam przepis, bo jest tanio i smacznie.

Czego potrzebujemy:

-12 jaj ugotowanych na twardo
- 2 jaja surowe
- serek śmietankowy ( taki jakim np smarujemy kanapki)- 75 ml
- otręby owsiane - 6 łyżek. Ja dzisiaj zmieniłam oryginalny przepis dodając otręby pszenne, choć owsiane są zdrowsze.
- koperek, natka pietruszki, szczypiorek. Dziś dodałam koper i szczypior. Akurat nie miałam natki w domu.
- lubię dodać także połowę małej puszki zielonego groszku, choć przepis oryginalny tego nie przewiduje.
-  sól, pieprz ziołowy, pieprz Cayenne-  według uznania.



Przygotowanie krok po kroku:

1. Kroimy szczypiorek, koperek lub natkę na drobno.




Zielono mi :)

2. Gotujemy 12 jaj na twardo. Czas gotowania- 10 minut.


W międzyczasie przygotowujemy formę- keksówkę i papier do pieczenia, aby wyłożyć formę. Papier dobrze jest posmarować jakimś tłuszczem, aby pasztet nie przywierał.


Jaja się gotują, a ja tradycyjnie podjadam ;)



Przynajmniej zdrowo :)

Mamy już ugotowane na twardo jajka.


3. Kroimy jajka na drobno


4. Wbijamy do dużej miski dwa surowe jaja w całości.


5. Dodajemy zielony groszek


6. A następnie zieleninę


7. Dodajemy 75 ml serka



8. Czas na otręby- 6 łyżek stołowych


9. Mieszamy wszystkie składniki


10. Dorzucamy wcześniej pokrojone jajka.


11. Mieszamy solidnie, doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i pieprzem Cayenne. Tego ostatniego nie radzę dawać zbyt dużo, jest bardzo pikantny.


12. Nakładamy masę do foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na godzinę.

Efekt końcowy:






Pasztet doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, np następnego dnia. Może służyć za przystawkę, albo jako dodatek w daniu głównym, np do ziemniaków. Pyszny także w towarzystwie majonezu. Smacznego ! :)

2 komentarze: