Nie macie pomysłu na przystawkę lub jesteście na diecie niskowęglowodanowej? Mam dziś dla Was propozycję, jeśli lubicie potrawy z jaj. Jest to pasztet wg przepisu z diety Dukana. Ja osobiście nie stosuję tej diety, ale pożyczyłam przepis, bo jest tanio i smacznie.
Czego potrzebujemy:
-12 jaj ugotowanych na twardo
- 2 jaja surowe
- serek śmietankowy ( taki jakim np smarujemy kanapki)- 75 ml
- otręby owsiane - 6 łyżek. Ja dzisiaj zmieniłam oryginalny przepis dodając otręby pszenne, choć owsiane są zdrowsze.
- koperek, natka pietruszki, szczypiorek. Dziś dodałam koper i szczypior. Akurat nie miałam natki w domu.
- lubię dodać także połowę małej puszki zielonego groszku, choć przepis oryginalny tego nie przewiduje.
- sól, pieprz ziołowy, pieprz Cayenne- według uznania.
Przygotowanie krok po kroku:
1. Kroimy szczypiorek, koperek lub natkę na drobno.
Zielono mi :)
2. Gotujemy 12 jaj na twardo. Czas gotowania- 10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy formę- keksówkę i papier do pieczenia, aby wyłożyć formę. Papier dobrze jest posmarować jakimś tłuszczem, aby pasztet nie przywierał.
Jaja się gotują, a ja tradycyjnie podjadam ;)
Przynajmniej zdrowo :)
Mamy już ugotowane na twardo jajka.
3. Kroimy jajka na drobno
4. Wbijamy do dużej miski dwa surowe jaja w całości.
5. Dodajemy zielony groszek
6. A następnie zieleninę
7. Dodajemy 75 ml serka
8. Czas na otręby- 6 łyżek stołowych
9. Mieszamy wszystkie składniki
10. Dorzucamy wcześniej pokrojone jajka.
11. Mieszamy solidnie, doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i pieprzem Cayenne. Tego ostatniego nie radzę dawać zbyt dużo, jest bardzo pikantny.
12. Nakładamy masę do foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na godzinę.
Efekt końcowy:
Pasztet doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, np następnego dnia. Może służyć za przystawkę, albo jako dodatek w daniu głównym, np do ziemniaków. Pyszny także w towarzystwie majonezu. Smacznego ! :)
zupełnie nie znam tej potrawy...ciekawa jestm jak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować:)
Usuń