czwartek, 17 stycznia 2013

Kawa przeciw cukrzycy

Kawa jest jedną z używek, więc automatycznie kojarzy nam się z czymś, czego należałoby unikać lub koniecznie ograniczyć. Sama jestem zagorzałym kawoszem i dzień bez małej czarnej jest pewnie dniem straconym, ale jak to jest z jej wpływem na nasze zdrowie? Chciałabym przytoczyć najnowsze wyniki badań w kwestii dobroczynnego działania kawy. Otóż dowiedziono, że pyszny napój zapobiega cukrzycy typu 2 w znacznym stopniu. Prawdopodobnie substancje znajdujące się w kawie powodują zmniejszone przyswajanie glukozy do krwi. Badania są według mnie obiecujące. Cukrzyca to obecnie plaga na całym niemal świecie, typowo w krajach zachodnich. Ponadto naukowcy wykazali, że kawa wcale nie działa niekorzystnie na układ krążenia jak dotąd sądzono. Nie zwiększa zatem ryzyka wystąpienia nadciśnienia, zawału czy udaru. Ponadto pobudza ona metabolizm, powoduje szybsze spalanie tłuszczy ( to wiemy- kofeina). A Wy ile pijecie filiżanek dziennie?





2 komentarze:

  1. oj różnie to bywa ale zazwyczaj 2-3 kubki ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sporo:) Ja dwie, maksymalnie trzy filiżanki :) Z mlekiem, ale bez cukru. Rano zwykle rozpuszczalna, potem sypana.

      Usuń